Descobriment i conquesta d’Amèrica: causes i conseqüències generals.
Malgrat la trascendència que va tenir el regnat dels Reis Catòlics, el fet més recordat és el del descobriment d’Amèrica per part de Cristòfol Colon (1436/56-1506), mariner d’origen incert,home culte que tenia un projecte: arribar a l’Àsia per l’oest, ja que la terra era rodona. El premi per ell havien de ser honors, càrrecs i riqueses, i per la monarquia castellana, enormes territoris a conquerir, riqueses i competir amb l’imperi portugués, que havia arribat a Àsia per cap de Bona Esperança, per l’est. No obstant, no deixava de ser un projecte arriscat, ja que no es coneixien ni la distància ni les condicions de navegació; de fet, no hi hagués arribat si no hagués topat amb el continent americà, que ell va confondre amb les Índies.
Provà sort primer davant del rei de Portugal, abans d’acudir a Ferran i Isabel. Si en un primer moment, el reis no li feren cas fet cas, en acabar la conquesta de Granada, aquest projecte fou acceptat; així, en les capitulacions de Santa Fe, s’acordà que Colon rebria el títol de Gran Almirall de les terres conquerides, amb caràcter hereditari, i una dècima part de les mercaderies que d’allàvinguessin.
El 3 d’agost de 1492, Colon partí amb tres naus (les cèlebres “Pinta” “Niña” i “Santa Maria”), fent escala a les Canàries; després de diverses vicisituds, el 12 d’octubre arribà a una illa que ell anomenà “La Hispaniola” (Haití).
Colon realitzà encara tres viatges més, i arribà a la costa nord de Sudamèrica; morí pensant que havia arribat a les Índies.
Pel tractat de Tordesillas de 1494, s’acceptava la divisió del món que havia fet el papa valencià Alexandre VI, atorgant a la Corona de Castella les terres que es decobrissin a l’oest d’un meridià a
370 llegues de les illes Açores i les de Cap Verd, mentre que l’est seria per Portugal.
La descoberta impulsà l’emigració cap a les noves terres, sobretot d’homes de fills segons de la petita noblesa, desposseits de l’herència per la llei del mayorazgo o hereus empobrits i ansiosos per reproduir en el nou món el sistema feudal, acaparar riqueses i imitar el model dels llibres de cavalleria.
Així, Hernan Cortés, encara amb pocs homes homes, acabà amb l’Imperi Asteca (Mèxic), i Francisco Pizarro, amb menys de mil homes i superant grans serralades, destruí l’Imperi Inca (situat a l’actual Perú), conquestes no exemptes d’episodis de crueldat.
Cabeza de Vaca va explorar Florida, Texas i Califòrnia; Orellana va recórrer el riu Amazonas; Almagro i Valdivia s’apoderaren de Xile.
Els reis volien evitar la formació de feus al Nou Món, així que sempre conservaren el control del territori; es va reproduir el sistema de municipis, i la creació de virregnats, amb un virrei com a màxim poder, representant del monarca. L’evangelització i implantació del cristianisme era la gran tasca a realitzar, fet que impulsà la vinguda de frares.
Isabel prohibí l’esclavització dels indis, però finalment s’adoptà un sistema que no deixaria de produir grans abusos: la encomienda, pel qual es posava un grup d’indis a càrrec d’un encomendero, el qual tenia l’obligació de cristianitzar-los a canvi de la seva feina.
A l’hora de la veritat, la encomienda va derivar sovint cap a una esclavització; els abusos foren denunciats per frares com Bartolomé de las Casas a la seva Breve descripción de la destrucción de Indias, la corona intentà frenar els maltractaments, però l’explotació dels indís no es va aturar fins que arribaren esclaus africans.
Causes i conseqüències generals de la conquesta per als regnes hispànics
-La conquesta de les terres americanes constituïren una fita importantíssima en la construcció de l’imperi espanyol.
-La Península va rebre ingents quantitats de béns americans: plata, or, productes agrícoles nous,com el blat d’Índies, la patata, el cacau, el tabac. El monopoli del comerç americà va ser concedit a Sevilla i a la seva Casa de Contratación i després s’amplià a Cadis (1613).
-També s’exportaren mercaderies, com blat, vinyes, oli, vestits, armes.
-Es va produir una gran alça dels preus al llarg del segle XVI, coneguda com la Revolució dels preus que s’ha relacionat amb l’entrada de plata americana; això afavorí les importacions de productes estrangers, i dificultà la producció pròpia.
6
-No obstant, durant els segles XVI i XVII, el sosteniment de l’Imperi obligava a una despesa major
que els ingressos, pel que l’estat s’endeutà d’una manera desproporcionada, entrant en fallida
durant el regnat de Felip II. Banquers estrangers prestaren grans quantitats a Carles V, de manera
que, el flux del metall no beneficià Castella, sino altres països europeu
Cloenda
Acabem fent en resum de les principals fites del regnat dels Reis Catòlics:
-Unió dinástica: un mateix monarca assumeix les diverses corones.
-No obstant, no es constituí un sol regne, i cadascún tindrà els seus propis furs, institucions i costums.
-S’imposà l’autoritat reial sobre tots els estaments socials, més a Castella que Aragó, ja que aquesta corona conservà les seves pròpies constitucions fins al segle XVIII. Aquest control cada cop major de la monarquia és el que coneixem com a monarquia autoritària, que amb el temps esdevé absoluta.
-Per assolir el control i fer front a una societat complexe, els reis reformen creen diverses institucions, a les quals accedeixen els homes que connsideren més capacitats, independentment del seu origen.
-També cerquen restaurar l’ordre públic.
-Es busca la uniformitat religiosa, restaurant la Inquisició i expulsant jueus i musulmans.
-S’incorporen territoris nous a la corona: fineix la reconquesta amb la presa de Granada, s’incorpora Navarra a la força, així com les illes Canàries. S’intervé a Itàlia i es posen les bases del futur exèrcit espanyol.
-La política exterior i la diplomàcia, tenen un paper fonamental.
-També la política matrimonial juga un paper important i les seves conseqüències ho seran, casant el seus fills en vista als interessos polítics del regne.
-Però la fita més important és la descoberta d’Amèrica per part de Colon, i la seva conquesta i colonització.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada